Minna No Nihongo Lesson 34 Vocabulary's in Nepali #ROJS

 


Lesson 34 (vocabulary) 1. みがきます[はを~](磨きます[歯を~]) : brush [one's teeth], polish : दाँत माझ्नु 2. くみたてます (組み立てます) : assemble : जोड्नु (जोडेर आकार दिनु) 3. おります (折ります) : bend, fold, break, snap : पटाउनु 4. きがつきます[わすれものに~](気がつきます[忘れ物に~]) : notice, become aware of [things left behind] : सावधान रहनु 5. つけます[しょうゆを~]: put [in soy sauce] : सस् लगाउनु 6. みつかります[かぎが~](見つかります[かぎが~]) : [a key] be found : भेटाउनु 7. しつもんします (質問します) : ask a question : प्रश्न सोध्नु 8. かさを さします (傘を さします) : Put Up Umbrella : छाता ओढ्नु 9. スポーツクラブ : sports club : सपोर्ट कलब 10. [お]しろ ([お]城) : Castle : महल 11. せつめいしょ (説明書) : explanatory pamphlet, instruction book : निर्देशन पुस्तिका 12. ず (図) : figure, drawing : चित्र 13. せん (線) : line : रेखा 14. やじるし (矢印) : arrow (sign) : तिर 15. くろ (黒) : black (noun) : कालो 16. しろ (白) : white (noun) : सेतो 17. あか (赤) : red (noun) : रातो 18. あお (青) : blue (noun) : नीलो 19. こん (紺) : navy blue, dark blue (noun) : गाढा नीलो 20. きいろ (黄色) : yellow (noun) : पहेंलो 21. ちゃいろ (茶色) : brown (noun) : खैरो 22. しょうゆ (醤油) : soya, soy sauce : सस् 23. ソース : sauce, Worcestershire sauce : सस 24. おきゃく[さん](お客[さん]) : visitor, guest, customer, client : ग्राहक 25. ~か~ : or : वा 26. ゆうべ (夕べ) : last night : गएको राति 27. さっき : a short while ago : केही समय अघि かいわ (会話) 28. さどう (茶道) : tea ceremony : चिया समारोह 29. おちゃをたてます (お茶をたてます) : make green tea : चिया बनाउनु 30. さきに (先に) : first (when doing something before something else) : अगाडि 31. のせます (載せます) : place on, load onto : मा राख्नुहोस् 32. これでいいでか。: Is this allright? : के यो ठीक छ? 33. いかがですか。 : How is it ? : यो कस्तो छ ? 34. にがい (苦い) : bitter : तीतो よみもの (読み物) 35. おやこどんぶり (親子丼) : a bowl of rice with chicken and eggs (on top) : कुखुराको मासु र अण्डा सङ्ग पकाएको भात को एक कचौरा 36. ざいりょう (材料) : material, ingredient : सामग्री 37. ~ぶん (~分) : portion for ~ : भाग (मात्रा) 38. ~グラム : gram : ग्राम 39. ~こ (~個) : counter for small objects : गन्ने तरिका 40. たまねぎ (玉葱) : onion : प्याज 41. よんぶんのいち (4分の1 (¼)) : one fourth : चार भाग को एक भाग 42. ちょうみりょう (調味用) : seasoning, flavoring : फेलेबर 43. てきとう な おおきさに (適当な 大きさに) : in right Size : सोचेजस्तो साइज 44. なべ (鍋) : pan, pot : पकाउने भाडो (प्यान) 45. ひ (火) : fire, heating : आगो 46. ひにかけます (火にかけます) : put on the stove : आगोमा राख्नु 47. にます (煮ます) : cook, boil : पकाउनु, उमाल्नु 48. にえます (煮えます) : be cooked, be boiled : उम्लिनु 49. どんぶり (丼) : ceramic bowl : बटुको, कचौरा 50. たちます : pass (Time) : समय बिताउनु © Routine of Japanese Study

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